Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Munkáim (Csokonai Gimnázium, Arany Bika Hotel)

 

                                                                            Az üvegmíves

Czibere Sándor egy-egy üvegszemet kétezer hegesztéssel ölt összeKivételes szakma a Czibere Sándoré. A mester Debrecenben egyedül restaurátora a kazettás üvegszemeknek és a templomi üvegablakoknak - immár 1989 óta. Nemrég, az Aranybika jubileumán, a Cívis Hotels Rt.-től kapott megbízást. Neki köszönhető, hogy az egykori üvegkézműipar pazar szépségében mutatja meg önmagát; úgy az üvegterem mennyezetéről, mint a körfolyosóról.

Ám Czibere Sándor előbb a négy - ki tudja hány esztendős  - cirádás, óriás falitükröt veszi sorra. Arany futtatású barokk keretben bármely magyarországi vagy bécsi kastély díszére válnának.

Velencéből hozattam a tükörlapot - simogatja meg tekintetével a kedvenceit. Bondel stílusú mind. Csak a velenceit lehet ilyen tökéletességgel becsiszolni. Kézzel - teszi hozzá. - Az én szerszámaim a korong, a habkőpor.

A körfolyosón Róth Miklós kompozíciói tekintenek vissza a girlandos üvegszemekből. Ez adta a legtöbb munkát.

Egy-egy ilyen alkotást mintegy 2000 forrasztás fog össze. Eddig - úgymond - fanyílóban helyezkedtek el. Vízfestésűek voltak, s minthogy az eredeti megfelelőjét Magyarországon nem gyártja már a miskolci síküveggyár, Ausztriából rendeltem meg.  Műhelyről műhelyre jártam a hitelesség végett, amúgy olasz ez is. Saját műhelyemben aztán már nem gond sem a szabásuk, sem a csiszolásuk vagy a mozaikolásuk, de a színezésük sem. Az összeépítésekor derül ki persze, hogyan mutat.

 

Főbb munkáim közé sorolnám még a Debrecenben található Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium homlokzatán

lévő díszüveg kompozíciót!, mely megtekinthető az alábbi linken:

http://www.kozterkep.hu/~/5367/

 

Forrás: Debrecen VI. évfolyam 36. szám Kép és szöveg: Szalai Csaba

 

A mappában található képek előnézete Díszüvegek


 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.